Одржана трибина о новим лицима зависности

September 10, 2024

Одржана трибина о новим лицима зависности

Организација Фестивал здравља Београд одржала је округли сто под називом „Нова лица зависности – да ли су нам потребни нови стратешки приступи“.


У дискусији су, неки од чланова Одбора за здравље и породицу, представници невладиног сектора, здравствени стручњаци и други професионалци, расправљали о искуствима и резултатима постигнутим на подручју лечења традиционалних болести зависности и ризичних понашања попут злоупотребе наркотика и лекова, алкохола, пушења, али и нових облика зависности које се данас све чешће јављају, а то су коцкање, интернет, завсност од естетских процедура, исхране и сл. Како је наглашено, важно је успоставити и развијати систем интергративних политика (стратегију), програме и пракси које би обухватиле све зависности, али и конципирати приступе решавања одређених зависности.
С обзиром на доказану успешност примене у светској пракси у борби против зависности од дрога, неки од стручњака истакли су да се залажу за примену и трећег приступа који подразумева смањење штетности по здравље код ризичних понашања и зависности, као комплементарног приступа постојећим у ситуацијама где потпуна асптиненција из неког разлога није опција.
Чланица Одбора за здравље и породицу др Нада Мацура, истакла је да је важно улагати у здравље грађана, посебно младих и да зато борба против свих облика зависности мора бити непрестана, свеобухватна и организована.
Скупу се обратила и министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић која је нагласила важност улагања у здравствену писменост, која подразумева богаћење знања о томе како најбоље чувати своје здравље, али и како препознати симптоме болести и коме се у том случају обратити.
Председница организационог одбора Фестивал здравља Београд др Мирјана Мићовић, изразила је задовољство због конструктивне дискусије и истакла да ће релевантне институције бити упознате са предлозима и сугестијама које су из ње проистекле, као и да ће организација Фестивал здравља Београд, наставити са активностима које промовишу здрав начин живота.
„За 15 година остварили смо изузетну сарадњу са најзначајнијим установама у земљи, зато смо се одазвали позиву Народне скупштине за цивилно друштво, да својим примером потврдимо да добронамерна и уједињена, општа и стручна јавност, могу много да допринесу општем развоју друштва“, закључила је Мићовић.

Povezani članci:

100 година РЗЈЗ”БАТУТ”

Драгим колегиницама и колегама у РЗЈЗ"БАТУТ",честитамо велики јубилеј, 100 година вредног и преданог рада на добробити и здрављу свих нас !...